quarta-feira, 11 de maio de 2011

TV3 - L´Endemà - Capítol 7: Tornar a néixer


Trasplantaments, a "L'endemà"

Amb el títol "Tornar a néixer", el programa aborda el canvi de vida que suposa un trasplantament, de la mà del testimoni de cinc homes i dones als quals els van fer, ja fa temps, un trasplantament de cor o de fetge.

Trasplantaments, a "L'endemà"
El programa presencia l'operació d'un trasplantament de fetge
VER VIDEO: http://www.tv3.cat/3alacarta/videos/3509470


Dimarts 10, a les 22.35, TV3 presenta un nou capítol de "L'endemà": "Tornar a néixer", que aborda el canvi de vida que suposa un trasplantament.


Joan Coll
En Joan Coll té poc més de cinquanta anys i un fetge malalt, de la malaltia d'Andrade. Aquesta malaltia, que és hereditària, fa que tingui forts dolors a les extremitats i que a poc a poc se li vagin deteriorant les terminacions nervioses. En pocs anys li pot causar la mort. L'única solució és un trasplantament de fetge, que li han de fer a Barcelona, a l'Hospital Clínic.


Com que en Joan viu a Mallorca, haurà de venir a passar aquí el temps que calgui en llista d'espera. Deixa la dona i els fills a les Illes i s'instal·la, sol, en un pis deixat. L'espera és llarga i angoixosa, i en Joan cada cop es troba pitjor. Fins que un dia el truquen del Clínic: "Vingui ràpid, que tenim un fetge per a vostè." El programa segueix en Joan des que li anuncien que necessita un nou fetge fins que torna, ja operat, al seu poble de Mallorca. Presenciem alguns dels seus pitjors moments aquí, i també els millors; som testimonis de l'operació i la seva recuperació, i coneixem el nou Joan, molt més fort i tranquil, de mesos després.


Testimonis
El programa entrevista cinc homes i dones que es van haver de fer, ja fa temps, un trasplantament de cor o de fetge. Tots ells han tornat a néixer, i senten que cal explicar el que els ha passat per conscienciar la societat a favor de la donació d'òrgans.


Amèlia Galceran"Jo en tinc un bon record. Vull dir que, per mi, el record del trasplantament és un record molt bo. I diuen que hi ha persones que no hi volen pensar, o que no hi pensen. Jo per mi hi penso cada dia. Perquè és un regal i quan m'alço faig: 'Meli, a gaudir del regal que tens'."


Dolors Zapata"Durant l'espera estava pendent de la tele, de si hi havia hagut un accident, d'aquests amb moltes víctimes, i d'alguna manera pensaves: 'A veure si entre aquesta gent hi haurà la meva salvació, no?' Però això anava una mica en contra dels meus principis, i llavors em sentia una mica malament, em sentia com culpable, no?"


Pere Conte"En aquells moments tant se me'n donava quedar-me com marxar. D'això me'n recordo perfectament. Ni pensava en la família, ni en aquest ni en l'altre. Potser és un acte egoista, però en aquells moments crec que estàs una mica fora d'esfera."


Aïda Morgades"I esclar, llavors va entrar un metge i em va dir: 'Vols fer alguna pregunta?' Clar, jo li vaig dir: 'Que m'han posat un cor mecànic?' I aquell va saltar espontàniament i va dir: 'No, un cor sevillà.' Llavors em vaig quedar així i fluixet li vaig dir: 'Ozú, mi arma!' I es va quedar ben parat."


Joan Tudela"Quan vaig sortir de l'hospital vam anar a tocar la sorra, i ens vam acostar fins al trencar de l'aigua, i allà vaig fer quatre glopades d'aire que... que em van omplir, vaja, no sols els pulmons sinó tot el meu ser. Torno, torno a, torno a ser a casa."


En Joan va morir mesos després de l'entrevista. La seva família va demanar que s'inclogués al programa, tal com ell havia desitjat.
Canal: 
TV3
Fecha: 10-05 22:35

(Capítol 7: Tornar a néixer) En Joan Coll té poc més de cinquanta anys i un fetge malalt, de la malaltia d'Andrade. Aquesta malaltia, que és hereditària, fa que tingui forts dolors a les extremitats i que a poc a poc es vagin deteriorant les seves terminacions nervioses. En pocs anys li pot causar la mort. L'única solució és un trasplantament de fetge, que li han de fer a Barcelona, a l'Hospital Clínic. Com que en Joan viu a Mallorca, haurà de venir a passar aquí el temps que calgui en llista d'espera. Deixa la dona i els fills a les Illes i s'instal·la, sol, en un pis deixat. L'espera és llarga i angoixosa, i en Joan cada cop es troba pitjor. Fins que un dia el truquen del Clínic: "Vingui ràpid, que tenim un fetge per vostè". El programa segueix en Joan des que li anuncien que necessita un nou fetge fins que torna, ja operat, al seu poble de Mallorca. Presenciem alguns dels seus pitjors moments aquí, i també els millors; som testimonis de l'operació i la seva recuperació, i coneixem el nou Joan, molt més fort i tranquil, de mesos després. I entrevistem cinc homes i dones que van patir, ja fa temps, un trasplantament de cor o de fetge. Tots ells han tornat a néixer, i senten que cal explicar el que els ha passat per conscienciar la societat en favor de la donació d'òrgans: 
Fonte: http://www.rtve.es/

Sem comentários:

Enviar um comentário

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SIC - DIA MUNDIAL DO NÃO FUMADOR - Testemunho Sandra Campos (Transplantada Pulmonar por FQ)

TV GALIZIA - Testemunho de Sandra Campos

agalega.info - Videos das noticias dos informativos da TVG

SIC - "Programa Companhia das Manhãs" - 14.10.2009

SIC - Fátima Lopes - Entrevista com Sandra Campos e Célia - Junho 2009 (2/2)

SIC - Fatima Lopes - Entrevista com Sandra Camps e Célia - Junho 2009 (1/2)

TVI- Jornal Nacional - Caso chocante de Açoriano que espera Transplante Pulmonar - 2008

SIC - Fátima Lopes Ago.2008 (2/2)

SIC - Fátima Lopes Ago.2008 (1/2)

TV Ciência - Testemunho de Vida - A F.Q e o Transplante Pulmonar



Obrigada a toda a equipa da TV Ciência pela oportunidade de divulgar esta doença rara chamada Fibrose Quistica. Não se falou nos Transplantes Pulmonares mas gostaria de deixar aqui a esperança para todos os que sofrem desta doença que o Transplante Pulmonar pode ser a única salvação numa fase muito avançada e terminal da F.Q.

SIC - Grande Reportagem Fev. 2007 (6/6)

SIC - Grande Reportagem - Fev. 2007 (5/6)

SIC - Grande Reportagem Fev.2007 (4/6)

SIC - Grande Reportagem - Fev.2007 (3/6)

SIC - Grande Reportagem Fev. 2007 (2/6)

SIC - Grande Reportagem Fev 2007 (1/6)

2005 - Sandra Campos - TV Localia (Depois do Transplante) (2/2)

2005 - Sandra Campos - TV Localia - La Corunha (Depois do Transplante) (1/2)

2005 - Sandra Campos - TV Localia La Coruña (antes do Transplante Pulmonar) 2/2

2005 - Sandra Campos - TV Localia La Coruña (antes do Transplante Pulmonar) (1/2)

Preparação para a Grande Reportagem SIC - Fev. 2007

Preparação para a Grande Reportagem SIC - Fev. 2007
Jornalista Susana André e Reporter de Imagem Vitor Quental

Preparação para a Grande Reportagem da Sic - Fev.2007

Preparação para a Grande Reportagem da Sic - Fev.2007
Reporter de Imagem Vitor Quental

La Corunha - Hospital Juan Canalejo

La Corunha - Hospital Juan Canalejo
Hotel de Pacientes - Vários Portugueses salvos por um Transplante Pulmonar

Uma vida é pouco para mim

Uma vida é pouco para mim
O meu lema de vida - Dia do meu Transplante Pulmonar